Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer här.OK

Massage

Massage för att hela människor och hindra lidande har existerat i tusentals år. För läkarna i det antika Grekland och Rom var massagen ett av de viktigaste sätten att läka och lindra smärta. Hippokrates,"läkekonstens fader", skrev så här på 400-talet f Kr: "Läkaren måste vara duktig på många saker, men särskilt på att knåda". Knådning kan binda fast en led som är för lös och lösa upp en led som är för stel. Plinius, den berömde romerska naturfilosofen, knådades regelbundet för att få sin astma lindrad och Julius Cesar, som led av epilepsi, nöps från topp till tå varje dag för att lätta hans nerv- och huvudvärk. En annan filosof sa att avsikten med massagen är att "skingra förbrukad materia som inte blir utstött genom kroppsrörelse".

Under medeltiden föraktades all köttets njutning och massagen låg i träda. På 1500-talet togs massagen upp igen av en fransk läkare. På 1800-talet utvecklade Per Henrik Ling den svenska massagen. Han sammanfattade gymnastik, fysiologi, kinesiologi, egyptiska, grekiska och romerska tekniker. Gymnastiska centralinstitutet i Stockholm grundades 1813. Det finns många massagetekniker: klassisk massage, idrottsmassage, energimassage, intuitiv massage och cirkulationsmassage. Även zonterapi, shiatzu och rosenterapi har sitt ursprung i den traditionella massagen. Massage är beröringens språk. Beröring är det första sinnet vi utvecklar. Som spädbarn utforskar och uppfattar vi världen i första hand genom känseln. Så länge vårt behov av att beröra och beröras är tillfredsställt växer vi oss friska, men blir det hämmat, skadas också vår utveckling. I dag har man i en del skolor börjat med att låta eleverna massera varandra vilket får det stökigaste barn lugnt.

Den typ av massage vi använder här kallas för djupgående cirkulationsmassage. Den går i första hand ut på att arbeta mellan muskelbukarna, för att frigöra nerver och kärl som ligger i kläm av spända muskler och lymfstockning. Genom att arbeta på nerver och kärl och på så sätt öka cirkulationen, får musklerna mer syre och läker snabbare. Vidare kommer lymfvätskans flöde igång och på det viset renar kroppen sig genom att blodets slaggprodukter kan avgå när lymfvätskan flödar fritt. Mycket olja går åt för att det inte skall göra ont när man söker efter blockeringar. Den här tekniken skiljer sig alltså från den traditionella massagen där man stryker och knådar. Detta ingår givetvis även i cirkulationsmassagen men där trycker och gräver vi främst. Att "röra om" för att ge plats åt lymfvätskan att flöda fritt och för musklerna att ta den plats de behöver. Detta är en mer utrensande massage.

Massagen berör alltså mycket mer än huden, den går djupare än till muskler och ben. En god omsorgsfull massage tränger rakt in i det djupaste av vår existens. En god massage berör dig på alla plan. Fysiskt är den avslappnande och stimulerande, ökar cirkulationen, höjer hemoglobinnivån, ökar lymfans flöde och sträcker ut bindväven i lederna och den "eteriska kroppens" energicentra (chakra). På den mentala nivån löser massagen upp stress och ångest och dessutom hjälper massagen dig att bli mer medveten om din kropp som helhet. Massagen kan också frigöra en hel del energi som tidigare slösats bort på spänningar.