Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer här.OK

Sacrokraniell behandling

Sacrokraniell behandling är en del av Osteopatin d v s läran om skelettet. Osteopatin grundades av Dr. Still från USA redan på 1800-talet. Han förlorade 3 av sina barn i hjärnhinneinflammation och blev djupt bedrövad av att inte kunna hjälpa dem med konventionella läkemetoder. Övertygad om att Gud har gett människan förmåga att kunna bota sig själv, började han därför leta efter sätt att utnyttja den förmågan. Genom detaljerad observation och palpation lärde han sig att använda sina händer som terapeutiska verktyg. Han ville inte "rycka och dra i ben", snarare trodde han på en detaljerad anatomikunskap kombinerad med välutvecklad färdighet i palpation för att utveckla de tekniker som behövdes för att få kroppen att korrigera sig själv.

Skillnaden mellan manipulationstekniker och den kraniella tekniken är som skillnaden mellan en bilmekaniker och en urmakare. Inom osteopatin tvingas ingenting på plats för att minska felställningar.
 
Dr. Still upptäckte att skelettet har mycket större påverkan på oss än vad vi trott. Han märkte att i vårt kranium finns en ständig rörelse, en rytm, en puls som gör att spinalvätskan (ryggmärgsvätskan) som omger och skyddar hjärna och ryggrad, pumpas upp och ner i ryggradens duramembran. Detta kallas för den kraniella rytmen, den upprepas i cykler om ca 6-12 sammandragningar per minut, pågår hela livet och påverkar hela vår kropp och vårt psyke. Rytmen är lättast att känna på huvudet och den påverkas inte av andning, känslor, vila eller hjärtverksamhet.
 
Behandlingen går ut på att med mycket, mycket lätta små tryck och vridningar skapa fri väg för ryggmärgsvätskan. Det sker främst via kraniet, ryggraden och bäckenet. En bra terapeut måste öva upp en känsla för att kunna förnimma denna finstämda rytm, som inte får förväxlas med hjärtrytm eller andning.
 
Det sacrokraniella systemet är intimt förknippat med nervsystemet, muskler, skelett, lymfsystemet, blodkärlssystemet och det endokrina systemet. Blockeringar i denna pulserande rytm kan få massor av sjukliga effekter på kroppen t ex huvudvärk, eksem, stress, dyslexi och hyperaktivitet. Rytmen störs av fysiska trauman som bilolyckor, kejsarsnitt, fall på svanskotan, slag i huvudet, idrottsskador och även psykiska trauman. Den sacrokraniella behandlingen stödjer felställningar som utvecklats i kroppen så att musklerna slappnar av och kroppen själv kan inta en ny mer korrekt ställning. Detta leder till bättre flöde i cerebrospinalvätskan och bidrar till läkning i andra delar av kroppen.