Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer här.OK

Så här solar du:

 

Solglasögon

 

  1. Bestäm din hudtyp och din ideala soltid på sidan " Hur länge"
  2. Från osolad hud och de första gångerna du solar bör det gå någon dag emellan så din hud får tid att vänja sig. Därefter kan du öka din soldos succesivt.
  3. Sola aldrig ute och i solarium samma dag.
  4. Hudtypen -alltid röd aldrig brun- bör avrådas sola.
  5. Om du lider av någon form av hudproblem bör du kontakta din läkare före solning.
  6. Står du under medicinering bör du rådfråga läkare eller apotekare hur din medicin påverkar solningen.
  7. Följ solariets föreskrifter noga.
  8. Rengör huden från kosmetika eller andra hudpreparat före solning.
  9. Skydda alltid ögonen mot UV-ljus vid solning.
  10. Enligt Svensk Standard SS-EN 60335-2-27 kan man sola ca 50 ggr/år i ett 20 minuters solarie.

  
Frågor & Svar


Verkar ett solarium på samma sätt som solen?

Ja, det gör det. Skillnaden är i huvudsak att man med ett solarium kan ställa in exakt tid för solningen anpassad till den egna hudtypen och därmed undvika risken för överexponering.

Är det farligt att sola solarium?

Det forskningen är hundraprocentigt säker på, är att brännskador ej är nyttigt och att man bör undvika detta. Det man dessutom tror, är att solarier medför en mindre risk än sol utomhus. Det finns inga tydliga bevis på att solarier är direkt farligt trots alla larmrapporter i massmedia. Dock bör man sola med måtta och enligt de föreskrifter som finns.

Finns det positiva effekter av solariesolning?

Ja, det gör det. Många läkare menar att de positiva effekterna av solning är mycket större än de negativa. Man menar att solning förebygger många svåra sjukdomar. Vissa solarier genererar dessutom D-vitamin som ger många positiva effekter i människokroppen.

Sola innan semestern?

Det har skrivits spaltmeter om att sola solarium innan semesterresan inte ger något som helst skydd. Detta är fel! Solariesol ger en viss del UVB. Dock inte lika mycket som utomhussol, vilket betyder att ytterhuden inte förtjockas lika mycket och därmed inte ger samma skydd som efter solning utomhus. Ett visst skydd ger det dock men man bör vara observant och som vanligt ej överexponera sig.


"Sola med förnuft och njut av Din solstund"